Каталог статей

Головна » Статті » Кухнi

Що таке кухня?

      Кухня (від нім. Küche - кухня) - приміщення для приготування їжі.

Кухня - важливе приміщення в будинку. У сучасних квартирах як правило суміщена з їдальнею. Характеризується наявністю плити, холодильника, мікрохвильової пічки, раковини та шаф для кухонного приладдя.

      Планування простору кухні.

  Основою планування кухні прийнято вважати робочий трикутник. Робочий трикутник — це схематичне зображення найбільш частих переміщень між зонами: зоною плити, миття і холодильника. Прямі лінії від плити до миття, від миття до холодильника і від холодильника до плити можна накреслити на плані кухні.

  У зв'язку з правилом трикутника, основними побутовими приладами і меблями є холодильник, робочий стіл, раковина і плита. Їх розташовують максимально зручно по відношенню один до одного і так, щоб до них був доступ з боку проходу.

  Згідно правилу трикутника, його периметр повинен складати в середньому 6,7 — 8 метрів, а кожна сторона — по 1,5 — 3 метри. У випадку якщо довжина однієї із сторін трикутника набагато відрізнятиметься від інших, це може створювати незручності при переміщенні між зонами.

  Дизайнери і проектувальники вивели декілька базових правил розміщення побутової техніки і кухонної меблевої гарнітури:

    * прилади і меблі не повинні заважати один одному і людям, захаращувати прохід і створювати небезпечне сусідство з шторами і т.д.

    * кухонна плита повинна стояти на відстані як мінімум 16 см від вікна, 10-20 см від стіни і 45 см від холодильника

    * для поглинання пари і запахів над плитою потрібно встановити витяжку.

  При плануванні маленької кухні важлива компактність розташування побутової техніки і меблів: тут їх раціонально розміщувати в один або два ряди уздовж стін. У останньому випадку плиту і миття краще встановити уздовж однієї стіни, а холодильник — уздовж іншої.

    Форми кухонь

  Згідно розстановці побутових приладів виділяють декілька форм кухні: L-образна, U-образна, кухня у формі LL, G або I, острівна і півострівна кухні.

  Варіант L-образної кухні — всі меблі і техніка розставляються уздовж двох зв'язаних стін, що зберігає вільний простір посередині приміщення. При цьому довжина всього, що стоїть під однією стіною перевищує довжину всього, що стоїть під сусідньою стіною — утворюється буква L.

  Варіант U-образної кухні — меблі і підлогова техніка розміщуються уздовж трьох стін у формі букви U, а четверта, на якій знаходяться двері, залишається вільною. При цьому функціональні зони знаходиться близько один від одного.

  Варіант LL-образної кухні — застосовують у випадку, якщо розстановці у вигляді букви U заважають двері або вікно на одній із стін. Тоді стійку, стіл або плиту можна зробити висунутою від цієї стіни до центру кімнати.

  Варіант G-образної кухні — меблі і техніка розставляються уздовж всіх чотирьох стін, або створюється додаткова помилкова стіна з окремого робочого столу або стійки, висунутого перпендикулярно стіні. Така обстановка вимагає значного простору, щоб між шафами залишалося достатньо місця для переміщень при готуванні.

  Варіант I-образної кухні — всі меблі і пристосування ставляться уздовж однієї стіни довгою смугою. Це єдиний відповідним способом розстановки для маленьких кухонь.

  Модифікацією I-образної форми або формою два I можна рахувати форму кухні коридорного типу . Предмети інтер'єру в такій кухні розставляються уздовж двох протилежних стін, утворюючи довгий коридор посередині.

Робочі зони кухні

 Робочі зони — це частини кухні, що мають певні функції. Робочий стіл, як правило, ставлять в такому місці, з якого буде вільний доступ до плити, миття і морозильної камери. Столешніца, плита і раковина повинні складати одну суцільну лінію, якщо вони розташовуються разом — таким чином забезпечується зручність процесу очищения-разделывания-приготування їжі. Оптимальна відстань від підлоги до робочої поверхні складає від 800 до 850 див.

 Зона зберігання продуктів — туди входить холодильник, а також ящики і шафи. При підборі холодильника необхідно враховувати розміри приміщення і загальний дизайн.

 Санітарна зона — це робоча зона, що включає миття, посудомийну машину і місткість для харчових відходів. Миття слід розташовувати ближче до холодильника або в центральній частині кухні для зручного підходу, оскільки посуд і продукти постійно миють і споліскують.



Джерело: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D1%85%D0%BD%D1%8F_%28%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%29
Категорія: Кухнi | Додав: Telepat (24.04.2010)
Переглядів: 2238 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Категорії розділу
Кухнi [1]
Все про кухнi
Шафи-купе [1]
Все про шафи-купе
Пошук
Друзі сайту
Статистика
DECOR.ua - Каталог мебели: ковры, стенки, детская мебель